Followers

IRO & OGE Dj KAS

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

10 έξυπνοι τρόποι προστασίας του H/Y σας

10 έξυπνοι τρόποι προστασίας του H/Y σας

Αν ο υπολογιστής σας «κολλήσει» κάποιον ιό μπορεί να προκληθεί σημαντική ζημιά ή ακόμα και να χάσετε σημαντικά αρχεία. Μπορείτε απλά να φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν «διαλυθεί» το Registry των Windows, να μην μπορείτε να τρέξετε καμία εφαρμογή, να μαυρίζει η οθόνη σας ή να μην εκκινεί καν το σύστημα σας. Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι πράγματι τα χειρότερα σενάρια. Κι όμως, είναι πιθανό να συμβούν όσο αφήνετε τον υπολογιστή σας χωρίς καμία προστασία... Πόσο μάλλον δε αν έχετε μόνιμη σύνδεση με το Internet, οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από ότι μπορείτε να φανταστείτε. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιοί ή άλλα καταστρεπτικά προγράμματα δρουν εν αγνοία του χρήστη. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να αφορούν την αποστολή των προσωπικών σας δεδομένων σε άγνωστους παραλήπτες, την διασπορά ιών μέσω του υπολογιστή σας, ακόμα και παράνομη χρήση του υπολογιστή σας ως «μεσάζοντα» σε μαζικές δικτυακές επιθέσεις. Δεν είναι απαραίτητο λοιπόν να περιμένετε να δείτε «συμπτώματα» για να δράσετε. Είναι εξίσου πιθανό να μην καταλάβετε ποτέ ότι ο υπολογιστής σας έχει προσβληθεί από «κάτι» ενώ όλα θα σας φαίνονται τόσο φυσιολογικά και θα είστε απόλυτα σίγουροι ότι το σύστημα σας είναι «καθαρό». Πέρα λοιπόν από την εγκατάσταση κάποιου προγράμματος για την προστασία από ιούς θα πρέπει να κάνετε τακτικά και μια σειρά από ενέργειες για να είστε σίγουροι ότι όλα δουλεύουν όπως πρέπει.
1. Αν χρησιμοποιείτε Windows XP, να έχετε πάντα ενεργοποιημένο το Firewall.
2. Να ενημερώνετε πάντα το λειτουργικό σας σύστημα με τις τελευταίες ενημερώσεις και τα Service Packs συμπεριλαμβανομένων και όλων των προγραμμάτων που έχετε. Ναι, όλων! Προσπαθείτε όσο το δυνατόν να ενημερώνετε τις εφαρμογές σας με νέες εκδόσεις και τα updates τους.
3. Να τρέχετε το πρόγραμμα για την προστασία από ιούς τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αν ο υπολογιστής σας είναι συνέχεια ανοικτός μπορείτε να το κάνετε και κάθε μέρα στον κενό χρόνο που δεν εργάζεστε στον υπολογιστή σας (πχ. το βράδυ).
4. Καλό θα είναι να προμηθευτείτε εκτός από κάποιο πρόγραμμα για ιούς και προγράμματα για τον εντοπισμό spyware/adware. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα προμηθευτείτε μια σουίτα ασφαλείας που περιέχει όλα τα απαραίτητα προγράμματα. Εκτός από την προφανή προστασία, θα προστατεύσετε και το πορτοφόλι σας αφού κατά κανόνα αυτές οι λύσεις είναι πιο οικονομικές. Αποφύγετε αν είναι δυνατόν τις δωρεάν εκδόσεις των αντιικών προγραμμάτων. Συχνά είναι αποτελεσματικές αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν ενημερώνονται συχνά ή αργά, ή δυσλειτουργούν με αποτέλεσμα να σας δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
5. Ενεργοποιήστε στον browser που χρησιμοποιείται το μπλοκάρισμα των παραθύρων pop-up. Στον Internet Explorer το σχετικό εργαλείο βρίσκεται στην διαδρομή Tools > Internet Options > Privacy > Block Pop Ups ή στο Tools > Popup Blocker > Turn on Pop up blocker. Μπορείτε αν θέλετε να κατεβάσετε την μπάρα εργαλείων του Software Magazine που παρέχει μεταξύ άλλων και δωρεάν εργαλείο για αυτή την δουλειά. Μπορείτε αν θέλετε να κατεβάσετε την μπάρα του Google, είναι εξίσου αποτελεσματική.
6. Ποτέ μην ανοίγετε e-mails που σας φαίνονται ύποπτα ή σας είναι άγνωστα. Μην κρατάτε τα συγκεκριμένα e-mail στο Inbox σας. Διαγράφετε τα αμέσως. Εννοείται ότι τυχόν συνημμένα που συνοδεύουν τέτοια e-mail δεν τα εκτελείτε ή ανοίγετε για να «δείτε τι είναι». Πιθανότατα είναι κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα ή μπορεί να περιέχεται κάποιο link που σας οδηγεί σε σελίδες για να κατεβάσετε κακόβουλο λογισμικό.
7. Όταν χρησιμοποιείτε προγράμματα Instant Messaging (πχ. MSN Messenger, ICQ κλπ.), να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σας στέλνουν αρχεία απευθείας μέσα από το πρόγραμμα. Καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε αυτή την δυνατότητα. Αν κάποιος θέλει να σας στείλει αρχείο μπορεί να το κάνει μέσω e-mail. Σχεδόν όλες οι δημοφιλείς υπηρεσίες παροχής e-mail όπως το Gmail, ελέγχουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα για ιούς.
8. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κατεβάζετε προγράμματα από το Internet και να βλέπετε πάντα τις οδηγίες πριν κατεβάσετε κάτι. Το downloading μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον υπολογιστή σας ή ακόμα και απώλεια δεδομένων. Προτιμάτε να κατεβάζετε προγράμματα από αξιόπιστες πηγές όπως το www.webattack.com ή το www.cnet.com.
9. Να προσέχετε ιδιαίτερα τα αρχεία που αντιγράφετε στον υπολογιστή σας από δισκέτες, USB keys, DVD, CD-ROM ή άλλα αποσπώμενα μέσα. Ακόμα και αν εμπιστεύεστε αυτόν που σας παρείχε το μέσο είναι πιθανό στην «αλυσίδα διανομής» κάποιος να έχει μολύνει το μέσο εν αγνοία του ή ηθελημένα. Η καλύτερη πρακτική είναι να ελέγχετε τα μέσα αυτά με το αντιικό πρόγραμμα πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια αντιγραφής αρχείων ή εγκατάστασης.
10. Τρέχετε το πρόγραμμα Defrag σε τακτική βάση καθώς και τα εργαλεία καθαριότητας που σας παρέχουν τα Windows. Για να τρέξετε το Defrag κάντε δεξί κλικ στο επιθυμητό μέσο μέσα από τον Windows Explorer (Εξερεύνηση), επιλέξτε Properties > Tools Defragment now…
Κρατώντας τον υπολογιστή σας υγιή μπορείτε να είστε περισσότερο παραγωγικοί (αν είστε επαγγελματίες) ή να διασκεδάσετε περισσότερο το surfing στο Internet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου