Ο υπολογιστής δεν αναγνωρίζει τον δίσκο
Η συνηθέστερη αιτία αυτού του προβλήματος οφείλεται στη μνήμη CMOS στην οποία το BIOS αποθηκεύει τις παραμέτρους του υπολογιστή και πρέπει να τροφοδοτείται συνεχώς με ρεύμα για να μην χάσει τα δεδομένα της. Η τροφοδοσία ρεύματος εξασφαλίζεται μέσω μιας μικρής επαναφορτιζόμενης μπαταρίας που βρίσκεται είτε ενσωματωμένη στο motherboard είτε συνδέεται μέσω ενός καλωδίου πάνω σε αυτό.
Αν η μπαταρία δεν προσφέρει αρκετή τάση, η μνήμη CMOS χάνει όλα τα περιεχόμενά της. Έτσι χάνονται οι παράμετροι των σκληρών δίσκων που τις χρειάζεται το σύστημα για να μπορέσει να απευθυνθεί σωστά σε αυτούς. Σ' αυτήν την περίπτωση επανεκκινούμε τον υπολογιστή και μπαίνουμε στο BIOS Setup πατώντας στην αρχή κάποιο κατάλληλο πλήκτρο, π.χ. το [Del] για Ami BIOS ή το [Ctrl]+[Alt]+[Esc] για Award BIOS.
Αν το BIOS αναφέρει ότι ο δίσκος δεν είναι εγκατεστημένος ορίζουμε τον τύπο User Defined (συνήθως είναι η επιλογή 47). Στη συνέχεια εισάγουμε τις παραμέτρους του σκληρού τις οποίες βρίσκουμε είτε στο manual του PC είτε στην αυτοκόλλητη ετικέτα των δίσκων. Τα νεότερα BIOS διαθέτουν τη λειτουργία αυτόματης αναγνώρισης του σκληρού (HDD AUTODETECT) η οποία μας γλυτώνει από αρκετούς μπελάδες. Αν έχουμε SCSI δίσκο, επιλέγουμε not-installed. Βάζουμε τη σωστή ώρα, δηλώνουμε τα floppy drive και επανεκκινούμε το σύστημά μας.
Συχνά η μπαταρία του συστήματος ξαναφορτίζεται μόλις το PC δουλέψει για λίγη ώρα. Έτσι είναι πιθανό να καλυφθούμε για κάποιο μικρό σχετικά χρονικό διάστημα. Αλλά αυτή η κατάσταση είναι παροδική και τα προβλήματα θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Γι' αυτό πρέπει να αλλάξουμε οπωσδήποτε την μπαταρία του motherboard.
Followers
IRO & OGE Dj KAS
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου