Followers

IRO & OGE Dj KAS

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Η Ορολογία (Γλωσσάριο) του Internet

Η Ορολογία (Γλωσσάριο) του Internet
Αγγλικοί Όροι
ActiveX - Μια τεχνολογία που βοηθάει στην εμφάνιση πιο εντυπωσιακών σε περιεχόμενο (συνήθως σε εικόνες και σε γραφικά) σελίδων.
Alias - Είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε σ' ένα πολύ πιο πολύπλοκο όνομα, όπου είναι κουραστικό να γράφουμε πολλούς και μπερδεμένους χαρακτήρες και καταφεύγουμε έτσι στη χρήση απλών και ευκολομνημόνευτων ονομάτων.
Anchor - Ένας δεσμός (link), που είναι συνήθως μία μόνο λέξη ή και μια ολόκληρη πρόταση ή και μια εικόνα, όπου κάνοντας κλικ μπορούμε να μεταφερθούμε κάπου αλλού στην ίδια ιστοσελίδα ή σ' άλλη ιστοσελίδα στον ίδιο δικτυακό τόπο ή σ' άλλο δικτυακό τόπο ή και να στείλουμε e-mail. Το anchor αποτελεί μια ξεπερασμένη σήμερα έκφραση για τους συνδέσμους (links) των ιστοσελίδων και αναφέρεται συνήθως στους συνδέσμους που μας παραπέμπουν στην ίδια την ιστοσελίδα. Το tag ... έλαβε το γράμμα a από τον όρο αυτό.
Anonymous FTP Server - Ένας διακομιστής (server) που περιέχει αρχεία τα οποία προσφέρονται ελεύθερα για δημόσια χρήση από οποιονδήποτε χρήστη. Ο χρήστης θα πρέπει να δώσει σαν user name το anonymous και σαν password το e-mail του για να του επιτραπεί η σύνδεση με τον server και το κατέβασμα (download) των αρχείων.
Applet - Μια εφαρμογή (αυτόνομο πρόγραμμα) που είναι γραμμένο στη δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού Java και μπορεί να ενσωματωθεί σε μια ιστοσελίδα για να εκτελεσθεί από τον υπολογιστή μας. Υπάρχουν πάρα πολλά έτοιμα applets στο Internet για ελεύθερη χρήση αλλά δεν μπορούμε να δούμε τον κώδικά τους. Χρησιμοποιούνται για να δώσουν εφέ και κίνηση στις ιστοσελίδες.
Archie - Εργαλείο που μας βοηθάει να εντοπίσουμε αρχεία σε sites που προσφέρονται ελεύθερα για δημόσια χρήση και αποκαλούνται anonymous ftp sites. Σήμερα είναι ξεπερασμένο αλλά μας θυμίζει το εμβρυακό στάδιο του Internet.
ASCII - American Standard Code for Information Interchange, δηλ. Αμερικανικός Πρότυπος Κώδικας για την Ανταλλαγή Πληροφοριών. Είναι μια μέθοδος κωδικοποίησης που αντιστοιχίζει τις αριθμητικές τιμές από 0 έως 255 σε χαρακτήρες κειμένου, ψηφία και σύμβολα, για να μπορεί να γίνει η ανταλλαγή πληροφοριών και η επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών.
Authentication - Σημαίνει το αυθεντικό, την πιστοποίηση, δηλ. την αναγνώριση της παρεχόμενης ασφάλειας ενός δικτύου υπολογιστών, το οποίο καθορίζει την ταυτότητα του χρήστη.
Backbone - Η ραχοκοκαλιά ενός μεγάλου δικτύου πάνω στο οποίο μπορούν να συνδεθούν πολλά μικρότερα δίκτυα.
Bandwidth - Είναι το εύρος ζώνης μεταφοράς δεδομένων από μια συγκεκριμένη σύνδεση. Όσο μεγαλύτερο είναι τόσο ταχύτερη είναι η σύνδεση, δηλ. μεταφέρεται περισσότερος όγκος δεδομένων σε μιρκότερο χρονικό διάστημα. Μετριέται σε bps (bits per second).
Bookmark - Η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας που την έχουμε αποθηκεύσει για εύκολη αναφορά όποτε την χρειασθούμε. Είναι γνωστή και με τον όρο Αγαπημένα.
Browser - Ένα ειδικό πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να φορτώσουμε και να δούμε ιστοσελίδες. Τα πιο δημοφιλή προγράμματα browser, που καλούνται φυλλομετρητές στα ελληνικά, είναι ο Internet Explorer, ο Netscape Navigator και ο Opera. Είναι γνωστά και με τους όρους πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων ή πρόγραμμα περιήγησης.
Cyberspace - Αναφέρεται και ως "Κυβερνοχώρος" και αποτελεί έναν άλλον ορισμό για το Internet και τις υπηρεσίες του.
Dial up - Είναι ο πιο παλιός και πιο συνηθισμένος τρόπος σύνδεσης στο Internet, όπου γίνεται τηλεφωνική κλήση προς έναν Παροχέα Υπηρεσιών Internet (ISP), ο οποίος και αναλαμβάνει να μας συνδέσει στο Διαδίκτυο, αφού μας έχει χορηγήσει προηγουμένως ειδικούς κωδικούς πρόσβασης.
Direct Connection - Η απευθείας (μόνιμη) σύνδεση στο Internet μέσω μιας μισθωμένης γραμμής.
DNS - Domain Name System, δηλ. Υπηρεσία Ονομάτων Περιοχής. Είναι μια σύμβαση που επιτρέπει τη μετατροπή των αριθμητικών διευθύνσεων του Internet σε ισοδύναμες αντίστοιχες διευθύνσεις κειμένου, που είναι καλύτερα κατανοητές από τους χρήστες, και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, η αριθμητική διεύθυνση 207.68.137.41 αντιστοιχεί στη διεύθυνση κειμένου microsoft.com.
DNS Server - Ένας υπολογιστής που διαθέτει μια τεράστια βάση δεδομένων με διευθύνσεις IP και όπου εκεί γίνεται η αναζήτηση μιας αριθμητικής διεύθυνσης με βάση τη διεύθυνση κειμένου.
E-mail - Electronic mail ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είναι μια από τις πολλές υπηρεσίες του Internet για άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων με κείμενο, φωτογραφίες, αρχεία κ.ά. μεταξύ των χρηστών του.
Encyption - Είναι η διαδικασία της κρυπτογράφησης, δηλ. η μέθοδος που χρησιμοποιείται στο Internet, αλλά και αλλού, για την ασφαλή αποστολή δεδομένων, τα οποία κωδικοποιούνται με πολύπλοκους αλγόριθμους.
Finger - Ειδικό πρόγραμμα για να βρίσκουμε τον χρήστη που χρησιμοποιεί κάποιο userID.
Firewall - Ειδικό πρόγραμμα (λογισμικό) που χρησιμοποιείται για την προστασία ενός υπολογιστή ή ενός μικρού ιδιωτικού δικτύου, που είναι συνδεδεμένα στο Internet, και επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες.
FrontPage Editor - Είναι το πρόγραμμα του FrontPage με το οποίο μπορούμε να δημιουργούμε, να επεξεργαζόμαστε και να δοκιμάζουμε ιστοσελίδες.
FrontPage Explorer - Είναι το πρόγραμμα του FrontPage με το οποίο μπορούμε να εξετάζουμε και να διαμορφώνουμε τη δομή μιας θέσης ιστού.
FTP - File Transfer Protocol, δηλ. Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων. Είναι ένα πρότυπο επικοινωνίας με το οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε αρχεία από μια τοποθεσία σε μια άλλη στο Internet ή σ’ ένα ενδοδίκτυο (Intranet).
GIF - Graphics Interchange Format, δηλ. Μορφή Ανταλλαγής Γραφικών. Είναι μια μορφή αρχείων γραφικών που χρησιμοποιείται στο Internet και προτιμάται για γραφικά που περιέχουν λίγα χρώματα. Τα αρχεία GIF είναι συμπιεσμένες ψηφιογραφικές εικόνες και μπορούν να υποστηρίξουν το πολύ έως 256 χρώματα. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη δημιουργία κινουμένων σχεδίων (Gif animations).
Gopher - Πρόγραμμα που χρησιμοποιείτο παλαιότερα για να βρίσκουμε πληροφορίες στο Internet αλλά που σήμερα θεωρείται απαρχαιωμένο λόγω της εμφάνισης του Παγκόσμιου Ιστού (WWW).
Hits - Ο αριθμός των επισκέψεων από χρήστες που έχει μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Home Page - Γνωστή και ως αρχική σελίδα ή και οικοσελίδα, αποτελεί την αρχική ιστοσελίδα ενός δικτυακού τόπου, από την οποία ξεκινάει η περιήγησή μας στον δικτυακό τόπο και έχει συνήθως την ονομασία index.html (που είναι και η συνηθέστερη) ή default.asp ή main.html ή home.html κ.ά.
Host - Ένας κεντρικός και ισχυρός διακομιστής (server), που έχει μεγάλη αποθηκευτική δυνατότητα και έχει εγκατεστημένες εφαρμογές για χρήση από τους χρήστες του Διαδικτύου.
HTML - HyperText Markup Language, δηλ. Γλώσσα Σήμανσης Υπερ-Κειμένου. Είναι μια γλώσσα προγραμματισμού (στην ουσία σήμανσης) με την οποία δημιουργούμε ιστοσελίδες. Ένα έγγραφο που είναι γραμμένο σε HTML, μπορούμε να το δούμε μ’ έναν φυλλομετρητή ιστού (browser). Μπορούμε να γράψουμε τον κώδικα HTML μ' έναν απλό κειμενογράφο, όπως είναι το Σημειωματάριο (Notepad) των Windows.
HTTP - HyperText Transfer Protocol, δηλ. Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερ-Κειμένου. Είναι το πρότυπο τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιείται στο Internet και δίνει τη δυνατότητα σ’ έναν φυλλομετρητή ιστού να διαβάζει κείμενο, γραφικά, ήχους και άλλες πληροφορίες από έναν διακομιστή ιστού.
Hyperlink - Ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για τον γνωστό σύνδεσμο (link), όπου μ' ένα απλό κλικ του ποντικιού σε μια λέξη ή φράση ή εικόνα ή πλήκτρο ή ο,τιδήποτε, μπορούμε να μεταφερθούμε σ' ένα άλλο σημείο στην ίδια ιστοσελίδα ή σε μια άλλη ιστοσελίδα του ίδιου δικτυακού τόπου ή σ' έναν άλλον δικτυακό τόπο.
Hypertext - Γνωστό και ως υπερκείμενο, είναι ο γνωστός σύνδεσμος (link), όπου μ' ένα απλό κλικ του ποντικιού σε μια λέξη ή φράση μπορούμε να μεταφερθούμε σ' ένα άλλο σημείο στην ίδια ιστοσελίδα ή σε μια άλλη ιστοσελίδα του ίδιου δικτυακού τόπου ή σ' έναν άλλον δικτυακό τόπο. Σήμερα έχει επικρατήσει ο όρος hypermedia, καθώς μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε ως σύνδεσμο και μια εικόνα.
IAB - Internet Activities Board. Ένα από τα πολλά Συμβούλια που έχουν δημιουργηθεί με στόχο να μπουν κάποιοι κανόνες στο Internet.
Image Map - Μια εικόνα (γραφικό) που έχει χωρισθεί σε τμήματα, τα οποία λειτουργούν σαν σύνδεσμοι (links) προς διαφορετικές ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, μπορούμε να χωρίσουμε έναν χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας με βάση τους τέσσερις νομούς της και κάνοντας κλικ σε κάθε νομό να πηγαίνουμε σε διαφορετική ιστοσελίδα.
Internet - Είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που αποτελείται από χιλιάδες δίκτυα υπολογιστών και από μερικά εκατομμύρια απλούς υπολογιστές, που είναι όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Αναφέρεται και σαν Δίκτυο (Net) ή Διαδίκτυο ή Κυβερνοχώρος (CyberSpace) ή Παγκόσμιος Ιστός (Web).
InterNIC - Internet Network Information Center. Οργανισμός που ασχολείται με την καταχώρηση των διευθύνσεων του Internet.
IP Address - Είναι η μοναδική διεύθυνση που αποκτά ο κάθε υπολογιστής που συνδέεται στο Internet και αποτελείται από 4 ακέραιους αριθμούς, με τιμές από 0 έως και 255, χωρισμένους με τελείες, όπως για παράδειγμα 192.10.254.28. Η IP διεύθυνση μπορεί να αποδίδεται αυτόματα από τον router ή τον server, οπότε αποκαλείται δυναμική, ή να είναι συγκεκριμένη (στατική).
IRC - Internet Relay Chat. Ένα από τα πολλά προγράμματα που υπάρχουν για χρήση στο Internet, το οποίο προσφέρει επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου αλλά και φωτογραφιών από έναν προς έναν ή προς πολλούς χρήστες.
ISDN - Integrated Services Digital Network, δηλ. Ψηφιακό Δίκτυο Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών. Τηλεφωνική γραμμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεταφορά δεδομένων (data) με ταχύτητες 64 ή και 128 KBytes και που επιτρέπει ταυτόχρονη σύνδεση στο Internet και τηλεφωνική επικοινωνία. Σήμερα θεωρείται ξεπερασμένη καθώς είναι πολύ μεγάλες οι απαιτήσεις των χρηστών για ταχύτατο Internet και τείνει να αντικατασταθεί από τις γραμμές ADSL.
ISOC - Internet Society. Ένας διεθνής οργανισμός, που χορηγεί τον IAB.
Java - Μια καθαρά αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού, που είναι πολύ δημοφιλής και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μικροεφαρμογών (applets), με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε εντυπωσιακά εφέ στις ιστοσελίδες μας. Είναι δημιούργημα της εταιρείας Sun.
JavaScript - Μια γλώσσα προγραμματισμού, που αποτελεί στην ουσία επέκταση της γνωστής HTML, που είναι πολύ δημοφιλής και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αλληλεπίδρασης και εντυπωσιακών εφέ στις ιστοσελίδες μας. Είναι δημιούργημα της εταιρείας Netscape. Ανταγωνιστική της είναι η γλώσσα VBScript της εταιρείας Microsoft. Μια από τις διαφορές ανάμεσα στην Java και την JavaScript είναι ότι τον κώδικα της Java δεν μπορούμε να τον δούμε, ενώ ο κώδικας της JavaScript ενσωματώνεται μαζί με την HTML.
JPEG - Joint Photographic Experts Group. Είναι μια μορφή αρχείων γραφικών που χρησιμοποιείται στο Internet κυρίως για γραφικά που περιέχουν πολλά χρώματα. Τα αρχεία JPEG είναι συμπιεσμένες ψηφιογραφικές εικόνες, όπου μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τη συμπίεση και την ποιότητα (αντιστρόφως ανάλογα) της παραγόμενης εικόνας.
LAN - Local Area Network. Δίκτυο υπολογιστών και περιφερειακών που καλύπτει μια μικρή γεωγραφική περιοχή, όπως τα γραφεία μιας εταιρείας ή τον χώρο ενός σχολείου ή μιας πανεπιστημιακής σχολής κ.ά.
Leased Line - Είναι η μισθωμένη γραμμή πολύ υψηλών ταχυτήτων, που είναι ανοικτής (μόνιμης) σύνδεσης και χρησιμοποιείται μόνο για μεταβίβαση δεδομένων (data).
Login - Η διαδικασία σύνδεσης και αποδοχής μας από κάποιο δίκτυο, που γίνεται συνήθως με την καταχώρηση κάποιου κωδικού.
Mailing List - Ηλεκτρονική λίστα χρηστών του Internet, όπου μπορεί να κάνει κάποιος εγγραφή για να λαμβάνει αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) για θέματα που τον ενδιαφέρουν.
MIME - Multipurpose Internet Mail Extensions. Ένα ειδικό πρότυπο που χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση και αποστολή αραχείων πολυμέσων μέσω e-mail.
Modem - MODulator - DEModulator. Ειδική περιφερεαική συσκευή, που αποδίδεται σαν Διαμορφωτής-Αποδιαμορφωτής στα ελληνικά, και που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση και επικοινωνία δύο υπολογιστών μέσα από αναλογικές τηλεφωνικές γραμμές. Λαμβάνει φηφιακά δεδομένα από τον υπολογιστή, τα μετατρέπει σε αναλογικά για να μπορούν να μεταδωθούν και στην άλλη άκρη της σύνδεσης μετατρέπει τα αναλογικά δεδομένα που λαμβάνει σε ψηφιακά για να μπορούν να τύχουν επεξεργασίας από τον άλλον υπολογιστή.
Newsgroup - Forum συζητήσεων που φιλοξενούνται σε ειδικούς servers (news servers), όπου ο καθένας μπορεί να επιλέξει μια κατηγορία και να δημοσιεύσει μια ανακοίνωση ή να θίξει ένα θέμα και να λάβει απαντήσεις από πάρα πολλούς χρήστες.
NNTP - Network News Transfer Protocol. Το πρωτόκολλο που χρησιμοποείται από τους news servers για την υπηρεσία Newsgroup του Internet.
Node - Κόμβος.
Password - Μυστικός κωδικός, που μπορεί να αποτελείται από έναν συνδυασμό συμβόλων, γραμμάτων και ψηφίων και που μας δίνει τη δυνατότητα για πρόσβαση σε υπηρεσίες που είναι προσωπικές και απόρρητες. Οι κωδικοί πρέπει να αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και να αποτελούνται από συνδυασμό χαρακτήρων που να είναι δύσκολο να τους μαντέψει κάποιος.
Page Hits - Ο αριθμός των επισκέψεων σε μια ιστοσελίδα.
Ping - Εντολή που δίνουμε σε περιβάλλον MsDos και με την οποία μπορούμε να βρούμε την IP διεύθυνση ενός Web site καθώς επίσης και αν είναι σε λειτουργία.
Plug-in - Ειδικά πρόσθετα προγράμματα ενός φυλλομετρητή, για να μπορούμε να δούμε δεδομένα, όπως αρχεία πολυμέσων.
POP3 - Εναλλακτικό πρωτόκολλο του SMTP (για ηλεκτρονική αλληλογραφία, e-mail), που θεωρείται παλαιότερης τεχνολογίας αλλά είναι ευκολότερο στην εγκατάσταση και στη χρήση.
Router - Δρομολογητής. Ειδική συσκευή πολύ εξελιγμένης τεχνολογίας, που συνδέεται με τον διανομένα (Hub) ενός τοπικού δικτύου και με τη γραμμή ISDN ή ADSL και που ο βασικός του σκοπός είναι να δρομολογεί τα πακέτα δεδομένων από και προς το Internet και τους σταθμούς εργασίας του τοπικού δικτύου και που αποδίδει αυτόματα IP διευθύνσεις στους σταθμούς εργασίας. Ένας router μπορεί να προγραμματισθεί (ρυθμισθεί) με τη βοήθεια ενός φορητού υπολογιστή.
Server - Διακομιστής ή Εξυπηρετητής. Ένας κεντρικός υπολογιστής, συνήθως μεγάλων δυνατοτήτων και με μεγάλη μνήμη, που ο ρόλος του είναι να ελέγχει κεντρικά τους σταθμούς εργασίας και στον οποίο είναι συνδεδεμένοι οι εκτυπωτές, scanners, κάμερες και άλλα μηχανήματα ενός τοπικού δικτύου. Ένας web server είναι ανοικτός συνέχεια και περιέχει τις ιστοσελίδες των χρηστών, ενώ ένας mail server φιλοξενεί τα e-mails των χρηστών.
SMTP - Simple Mail Transfer Protocol. Το πιο δημοφιλές πρωτόκολλο για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
Search Engine - Μηχανή Αναζήτησης. Ειδικοί κεντρικοί υπολογιστές (servers) που χρησιμοποιούν πολύ εξελιγμένα προγράμματα για την αναζήτηση (σάρωση) όσων το δυνατόν περισσότερων ιστοσελίδων μπορούν απ' αυτές που υπάρχουν στο Internet και που δημιουργούν τεράστιες βάσεις δεδομένων για πολύ εύκολη και γρήγορη αναζήτηση ενός θέματος (ιστοσελίδων ή και εικόνων) που μας ενδιαφέρει με βάση κάποιες λέξεις κλειδιά.
Smiley - Ειδικοί συνδυασμοί από απλούς χαρακτήρες του πληκτρολογίου, που αν τους κοιτάξει κάποιος από πλάγια δίνουν την εντύπωση μιας έκφρασης λύπης ή χαράς κ.ά. Χρησιμοποιούνται για την έκφραση συναισθημάτων στο ψυχρό περιβάλλον των e-mails.
TCP/IP - Transmission Control Protocol/Internet Protocol. Πρότυπο (σύνολο πρωτοκόλλων) του Internet για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι σε δίκτυο. Αποτελείται από πολλά πρωτόκολλα, τα δύο βασικότερα από τα οποία είναι το TCP για τη διανομή (δρομολόγηση) των πακέτων και το IP για την κατάτμηση των πληροφοριών σε πακέτα.
Telnet - Ειδικό πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να έχουμε απομακρυσμένη πρόσβαση από τον υπολογιστή μας σ' έναν άλλον υπολογιστή.
TIFF - Tagged Image File Format. Είναι μια μορφή αρχείων εικόνων που βασίζεται σε ετικέτες και είναι σχεδιασμένη για να βοηθήσει στην ανταλλαγή ψηφιακών εικόνων μεταξύ διαφορετικών υπολογιστικών συστημάτων.
URL - Uniform Resource Locator, δηλ. Παγκόσμιος Εντοπιστής Πόρων. Είναι η τυποποιημένη μορφή μιας διεύθυνσης στο Internet.
Usenet - Το δίκτυο που δημιουργείται από τα μηνύματα (ανακοινώσεις) των newsgroups και που χρησιμοποιεί ειδικά προγράμματα που αποκαλούνται newsreaders για την διαχείριση των μηνυμάτων.
VBScript - Γλώσσα προγραμματισμού που έχει δημιουργηθεί από τη Microsoft σαν ανταγωνιστική της JavaScript και που ενσωματώνεται στον κώδικα της HTML για την δημιουργία ειδικών εφέ. Μοιάζει πολύ στη σύνταξή της με την Visual Basic.
VRML - Virtual Reality Markup Language, δηλ. Γλώσσα Σήμανσης Εικονικής Πραγματικότητας. Γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται για να προετοιμάσει ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας σε τρεις διαστάσεις για το Internet.
Webmaster - Ο υπεύθυνος για τη διοίκηση και διαχείριση ενός Web site.
Web Page - Ιστοσελίδα. Ένα αρχείο που είναι γραμμένο σε κώδικα HTML και που μπορούμε να το δούμε με ειδικά προγράμματα που αποκαλούνται φυλλομετρητές (browsers).
Web Server - Ειδικός διακομιστής (server) που φιλοξενεί ιστοσελίδες χρηστών.
WWW - World Wide Web. Η πιο δημοφιλής υπηρεσία του Internet, μαζί με το e-mail, που χρησιμοποιεί αρχεία υπερκειμένου (hypertext) για την περιήγηση στις ιστοσελίδες του Internet με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων που αποκαλούνται φυλλομετρητές (browsers).
WYSIWYG - What You See Is What You Get, δηλ. Αυτό που Βλέπετε Αυτό Παίρνετε. Μέθοδος επεξεργασίας κατά την οποία το αρχείο που δημιουργείται παρουσιάζεται στην οθόνη όπως θα εμφανίζεται και στην τελική του μορφή.

Ελληνικοί Όροι

Αναλογική Γραμμή - Η απλή γραμμή τηλεφωνικής σύνδεσης, στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα modem στην πλευρά του χρήστη και ένα άλλο modem στην πλευρά του Παροχέα (Provider) ώστε να μπορέσει να γίνει η επικοινωνία ή η σύνδεση στο Internet, το FTP κ.ά. Σήμερα χρησιμοποιούνται πολύ οι γραμμές ISDN και τώρα τελευταία οι γραμμές ADSL, που είναι ψηφιακές τηλεφωνικές γραμμές με μεγάλες ταχύτητες και δεν απαιτούν την ύπαρξη modem.
Ανανέωση (Refresh) - Η διαδικασία ενημέρωσης των περιεχομένων της οθόνης σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ανέβασμα (Upload) - Η μεταφορά ενός αρχείου από τον υπολογιστή μέσω ενός modem ή ενός δικτύου σ' έναν server.
Αντικείμενο (Object) - Ένας πίνακας, ένα γράφημα, μια εξίσωση ή μια άλλη μορφή πληροφοριών που μπορούμε να δημιουργήσουμε και να επεξεργαστούμε. Ένα αντικείμενο μπορεί να εισαχθεί, να επικολληθεί ή να αντιγραφεί σ’ ένα οποιοδήποτε αρχείο.
Ασύνδετο Αρχείο (Orphan File) - Αρχείο που είναι αποθηκευμένο σε μια θέση ιστού, αλλά δεν είναι συνδεδεμένο σε κάποια ιστοσελίδα και έτσι δεν είναι διαθέσιμο στους επισκέπτες της θέσης.
Διακομιστής (Server) - Ένας υπολογιστής στον οποίο αποθηκεύονται θέσεις ιστού, ομάδες ειδήσεων ή άλλα προγράμματα. Οι διακομιστές μεσολαβούν για τη σύνδεσή μας με το Internet με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων.
Διακομιστής Ιστού (Web Server) - Πρόγραμμα για την καθοδήγηση του διακομιστή δικτύου σχετικά με το πώς να χειρίζεται τις αιτήσεις λήψης και μεταβίβασης αρχείων που υποβάλλονται από διαφορετικούς υπολογιστές και λειτουργικά συστήματα.
Διεύθυνση ΙΡ - Μια διεύθυνση που ακολουθεί τις συμβάσεις του πρωτοκόλλου του Internet και προσδιορίζει έναν συνδεδεμένο υπολογιστή. Π.χ. 194.32.14.104.
Εισαγωγική Σελίδα (Home Page) - Η πρώτη σελίδα μιας θέσης ιστού, η οποία χρησιμοποιείται σαν σημείο εισόδου στη θέση. Αποκαλείται και αρχική σελίδα (start page) ή οικοσελίδα.
Ενδοδίκτυο (Intranet) - Ένα αυτόνομο δίκτυο που χρησιμοποιεί τα ίδια πρωτόκολλα επικοινωνίας και τις ίδιες μορφές αρχείων με το Internet και που μπορεί να είναι συνδεδεμένο με το Internet, αλλά όχι απαραίτητα. Χρησιμοποιείται συνήθως από εταιρείες για τις εσωτερικές τους επικοινωνίες.
Εξωτερικός Σύνδεσμος (External Link) - Ένας σύνδεσμος προς μια ιστοσελίδα που δεν περιέχεται στην τρέχουσα θέση ιστού.
Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (Electronic Mail ή e-mail) - Μηνύματα που στέλνονται μέσω υπολογιστών με υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών ή δικτύωσης.
Θέμα (Theme) - Δυνατότητα εφαρμογής μιας έτοιμης μορφοποίησης στο FrontPage, που περιλαμβάνει συνδυασμούς χρωμάτων, βούλες, γραμματοσειρές, γραφικά κ.ά.
Θερμό Σημείο (Hot Spot) - Ένας υπερσύνδεσμος που βρίσκεται στο εσωτερικό ενός μεγαλύτερου γραφικού ή ενός χάρτη εικόνας.
Θέση Ιστού (Web Site) - Συλλογή ιστοσελίδων που είναι αποθηκευμένες στην ίδια διεύθυνση ιστού.
Ιστοσελίδα (Web Page) - Ένα έγγραφο που είναι γραμμένο στη γλώσσα HTML με τη χρήση ετικετών (tags) και μπορεί να διαβαστεί από τους φυλλομετρητές του ιστού.
Κατέβασμα (Download) - Η μεταφορά ενός αρχείου από έναν άλλον υπολογιστή στον δικό μας.
Κινούμενη Εικόνα GIF (Animated GIF) - Ένα αρχείο γραφικών που φορτώνει συνέχεια εικόνες που διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους για να δημιουργείται έτσι η ψευδαίσθηση της κίνησης.
Κυλιόμενο Μήνυμα (Marquee) - Ένα μήνυμα κειμένου που κινείται από τη μια πλευρά της οθόνης στην άλλη.
Μηχανή Αναζήτησης (Search Engine) - Μια τεράστια βάση δεδομένων στο Internet, με την οποία μπορούμε να αναζητάμε συνδέσμους προς συγκεκριμένες ιστοσελίδες, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά ή συγκεκριμένα θέματα.
Μορφή Ορισμού Καναλιού (Channel Definition Format - CDF) - Μορφή αρχείου που επιτρέπει στους χρήστες να προσπελάζουν ως κανάλια τις θέσεις ιστού που δημιουργούμε με το FrontPage, μέσω ενός φυλλομετρητή που υποστηρίζει ορισμούς καναλιών. Το αρχείο CDF περιγράφει τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στους συνδρομητές του καναλιού και προτείνει στους χρήστες πότε να κατεβάζουν (download) τις καινούργιες πληροφορίες των καναλιών.
Ξάκρισμα (Crop) - Η διαδικασία της κοπής και απόρριψης τμημάτων ενός γραφικού.
Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) - Η συλλογή των πληροφοριών του Internet, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με υπερσυνδέσμους, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταπηδάμε από το ένα έγγραφο στο άλλο.
Πηγαίος Κώδικας (Source Code) - Η σελίδα κειμένου που περιέχει όλες τις ετικέτες (tags) της HTML για τη διαμόρφωση μιας ιστοσελίδας.
Πλαίσιο (Frame) - Τμήμα ιστοσελίδας στο οποίο μπορούμε να εμφανίζουμε άλλες ιστοσελίδες.
Πλαίσιο-Στόχος (Target Frame) - Το πλαίσιο ενός συνόλου πλαισίων στο οποίο εμφανίζεται η σελίδα-στόχος ενός υπερσυνδέσμου ή ενός άλλου πλαισίου.
Πλεκτή Σάρωση (Interlacing) - Τεχνική για τη φόρτωση εικόνας, όπου η εικόνα εμφανίζεται γρήγορα στις κανονικές της διαστάσεις αλλά με μικρότερη ανάλυση και η ανάλυση βελτιώνεται σταδιακά καθώς φορτώνεται ολόκληρη η εικόνα.
Πληρεξούσιος Διακομιστής (Proxy Server) - Μέθοδος προστασίας ενός τοπικού δικτύου που απαγορεύει την πρόσβαση στο δίκτυο σ’ άλλους μέσω του Internet. Λειτουργεί δηλαδή σαν φράγμα ασφαλείας ανάμεσα στο ενδοδίκτυο και το Internet. Μια άλλη λειτουργία του είναι να κρατάει στη μνήμη τις τελευταίες ιστοσελίδες που επισκέφθηκε ένας χρήστης, ώστε ο επόμενος χρήστης που θα τις ζητήσει να τις δει αμέσως χωρίς καθυστέρηση.
Πρωτόκολλο (Protocol) - Ένα σύνολο από κανόνες και διαδικασίες για να μπορέσει να γίνει ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα.
Σελιδοδείκτης (Bookmark) - Επιλεγμένο κείμενο ή γραφικό που σημειώνεται μ’ ένα όνομα αναφοράς ή μ’ άλλον τρόπο, ώστε ο χρήστης να μπορεί να το εντοπίζει εύκολα.
Σύνδεση μέσω Τηλεφώνου (Dial-up Connection) - Η σύνδεση του υπολογιστή μας μ’ έναν διακομιστή μέσω modem και μιας τηλεφωνικής γραμμής.
Τείχος Προστασίας (Firewall) - Μέθοδος για την προστασία ενός δικτύου από ένα άλλο, που απαγορεύει την μη επιθυμητή πρόσβαση στο δίκτυο, ενώ δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σ’ άλλα δίκτυα που βρίσκονται εκτός του τείχους.
Υπερ-Κείμενο (Hypertext) - Κείμενο που έχει διαφορετικό χρώμα από το φόντο και το υπόλοιπο κείμενο μιας ιστοσελίδας και είναι συνήθως υπογραμμισμένο και όταν αφήνουμε πάνω του τον δείκτη του ποντικιού, παίρνει το σχήμα παλάμης και αν κάνουμε κλικ μάς μεταφέρει σε μια άλλη ιστοσελίδα ή σε μια άλλη περιοχή του ίδιου εγγράφου.
Υπερσύνδεσμος (Hyperlink) - Ένα θερμό σημείο ή ένα στοιχείο που επιτρέπει τη μεταπήδηση σε κάποια άλλη θέση του ίδιου ή ενός διαφορετικού αρχείου.
Φορέας Υπηρεσιών Internet (Internet Service Provider - ISP) - Μια εταιρεία ή ένας οργανισμός που παρέχει, έναντι χρηματικής αμοιβής, πρόσβαση σ’ άλλους υπολογιστές οι οποίοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι στο Internet. Μπορούμε να συνδεθούμε με τον υπολογιστή του φορέα μέσω ενός modem και να έχουμε πρόσβαση στο Internet μέσω του υπολογιστή της εταιρείας. Οι φορείς υπηρεσιών Internet μπορούν να μας παραχωρήσουν και χώρο για τη δημοσίευση των δικών μας θέσεων ιστού.
Φόρμα (Form) - Ένα δομημένο έγγραφο που χρησιμοποιείται για τη συλλογή ή και τη διανομή πληροφοριών.
Φυλλομετρητής Ιστού (Web Browser) - Πρόγραμμα που ερμηνεύει και παρουσιάζει έγγραφα μορφοποιημένα για το Internet, όπως έγγραφα HTML, γραφικά ή αρχεία πολυμέσων.
Χάρτης Εικόνας (Image Map) - Ένα γραφικό που περιέχει πολλά θερμά σημεία.
Χειριστής Φόρμας (Form Handler) - Πρόγραμμα ενός διακομιστή ιστού, το οποίο χειρίζεται τις πληροφορίες των φορμών που συμπληρώνουν οι χρήστες.
Ψηφιογραφική Εικόνα (Bitmap, BMP) - Είναι ένα σύνολο δυαδικών ψηφίων (bits) που δημιουργούν ένα “ψηφιδωτό” μοτίβο ή μια εικόνα γραφικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου